Broeder Portier bouwt aan 'Keten voor goed eten'

Broeder Portier bouwt aan 'Keten voor goed eten'

Bo Scheepmans
Bo Scheepmans
180,00
4 mensen steunen deze actie.
Deze actie is 175 dagen afgelopen.

Broeder Portier en EVA ontmoeten elkaar in Vlierbeek

Samen solidair voor Rikolto

Broeder Portier bouwt 'Keten voor goed eten' Van 5 december 2020 tot 17 januari 2021 voert Rikolto campagne. Dit jaar verspreidt Rikolto 20.000 lepels over heel Vlaanderen. De lepel van Rikolto staat symbool voor het recht op goed eten. Met die lepels wordt de ‘Keten voor goed eten’ gebouwd, van Oostende tot Hasselt, van Antwerpen tot Leuven. Ook in Vlierbeek bouwen we mee.

De geschiedenis van de abdij van Vlierbeek leert ons dat de benedictijnen wekelijks brood bedeelden aan de behoeftigen. Deze solidaire traditie was geïnspireerd op de regel van Benedictus die veel waarde hecht aan de zorg voor gasten. Aan de Westerpoort van de abdij bevindt zich een bakoven waar Broeder Portier het brood bakte en bedeelde. Op deze symbolische locatie bouwen we graag aan de 'Keten voor goed eten' in Vlierbeek. We geven een houten lepel aan Tine Cuppens. Tine woont in Vlierbeek en is één van de vrijwilligers achter EVA Vlaams-Brabant, een lokale groep van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief).

Verander de wereld met je vork

'Waar Broeder Portier brood bedeelde vanuit de ethiek, delen we vandaag inspiratie voor een ethischer bord', licht Tine toe. 'Anno 2020 stellen zich immers andere ethische vraagstukken. In België worden jaarlijks meer dan 300 miljoen landdieren geslacht voor consumptie, terwijl zowel klimaat- als gezondheidsexperts het erover eens zijn dat we minder vlees moeten gaan consumeren. Een meer plantaardig dieet zal één van de belangrijkste schakels vormen voor een gezondere planeet en een gezonder lichaam (IPCC UN rapport 2018, Eat Lancet rapport 2019, Vlaams Vlaams Instituut Gezond Leven, Statbel).'

Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer Belgen interesse tonen in meer vegetarisch en veganistisch eten, zoals onder andere werd onderzocht door EVA vzw. Maar veel geïnteresseerden zitten met praktische vragen. Welke plantaardige producten bestaan er? Hoe ziet een gezond plantaardig menu eruit? Waar moet ik op letten voor kinderen? Kortom: hoe begin ik eraan? EVA vzw wil een antwoord bieden op al deze vragen en mensen zo op weg helpen.

De missie van EVA vzw is om de wereld te veranderen met de vork - of vandaag met de Rikolto-lepel. Zo kan je bij EVA terecht voor kookworkshops en een heleboel online recepten en informatie. In Leuven organiseert EVA Vlaams-Brabant jaarlijks 'De Langste Veggietafel' en worden plantaardige gerechten gedeeld tijdens de tweemaandelijkse potlucks. Het hoeft niet gezegd dat er dit jaar niet veel is kunnen doorgaan door de coronapandemie, maar de kooklessen gaan intussen wel online verder.

'Mijn persoonlijke missie, in lijn met deze van EVA vzw, is om ethisch om te springen met voedsel, en deze boodschap zoveel mogelijk te delen. Zo kopen we onze groenten en fruit rechtstreeks bij de bioboer, volgens seizoen, en overige producten bij de lokale handelaar, zoveel mogelijk verpakkingsvrij, en fairtrade voor niet-lokale producten. Want als consument hebben we een stem, die we bij elke aankoop uitbrengen', besluit Tine.

Laat je inspireren door Broeder Portier, EVA en Tine. Zet solidariteit, duurzaamheid en ethiek in 2021 mee op de voedselagenda. Bouw zo aan de 'Keten voor goed eten'. Want goed eten is een recht!

Meer weten? Rikolto: https://www.rikolto.be/ en https://www.facebook.com/Rikolto
EVA vzw: https://www.evavzw.be/ en https://www.facebook.com/evavlaamsbrabant

Tekst: Bo Scheepmans Foto: Jonny Kiggen

Bouw mee!

Bouw mee!

Bouw je ook mee aan de keten voor goed eten? Vraag dan hier je doos lepels aan!

Ik doe mee
Steun deze actie

Wie steunt deze actie?

Deze actie is 175 dagen afgelopen.