Nieuwjaarswensen Jan

Nieuwjaarswensen Jan

Jan Wyckaert
100,00
1 persoon steunt deze actie.

Meerbeek, 1 januari 2020

Beste vrienden en familie,

1968 was het jaar van mei, 2011 het jaar van de Arabische lente, en 2019 het jaar van de lange hete herfst. De straten van Bolivia, Chili, Haïti en Ecuador; van Hong Kong, Iran, Libanon, Pakistan, Kasjmir en Irak; van Guinee, Ethiopië en Egypte; van Nederland, Frankrijk en Catalonië stroomden de voorbije maanden vol met protesterende burgers. In Vlaanderen komt het middenveld op straat tegen een beleid dat het bestaande sociale weefsel ontrafelt en de stem van georganiseerde burgers verzwakt… De aanleidingen voor dat protest zijn divers. Maar ze hebben wel een rode draad. In de straten klinkt het protest tegen een beleid dat participatie van burgers in het politieke debat moeilijk maakt en tegen een beleid dat eenzijdig focust op het creëren van economische waarde; een beleid dat weinig oplevert voor de burgers onderaan de sociale ladder…. Boven al dat lokaal protest komt nog een andere laag te liggen, veel omvattender en ingrijpender. We hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid om de onmiddellijke zorg voor sociale rechtvaardigheid en democratische participatie te combineren met het collectieve lange termijn belang van goed klimaatbeleid..
Dit lees ik in het voorwoord van Gie Goris in de nieuwjaar editie van MO.

Ik ben jullie oprecht dankbaar voor de steun -moreel en materieel- die jullie vorig jaar hebben gegeven aan Rikolto. Dat laat ons toe tegen de stroom te blijven oproeien. Met daad- en overtuigingskracht, creatief en verbindend, met een duidelijke visie voor ogen, maar pragmatisch, met relativeringszin én met enig mededogen als we soms zondigen tegen onze eigen beginselen. Rikolto is een organisatie die de tijd goed aanvoelt en hiermee ook aan de slag gaat. We zullen meer dan ooit slim, behendig en flexibel moeten zijn. Onze veerkracht moet ons schokbestendig maken. Ik ben fier op wat we het afgelopen jaar hebben gerealiseerd - via www.rikolto.be vind je een samenvattend overzicht.

Samen met onze partners wereldwijd, wens ik jullie een mooi, inspirerend en veerkrachtig 2020.
"Lekker eten op je bord, dat wens ik jullie toe. En aan alle boeren een goede oogst, dat gaat hand in hand. De impact van de klimaatopwarming voelen wij elke dag. Ik denk dat we samen op zoek moeten naar manieren om deze evolutie te keren, zodat we kunnen blijven leven van wat deze planeet ons biedt. Ik wens ook mijn kinderen een toekomst in de landbouw, de mooiste stiel die er is. En dat kan, op een duurzame manier. Dat breng ik in de praktijk en daar ben ik heel erg trots op” - Felix, boer in Honduras.
"Ik wens iedereen een superlekker 2020. Ik wens dat het jaar mag starten en eindigen aan tafel, met mensen en gesprekken die verwarmen en inspireren, met lekker eten… voor mens en planeet. Ik wens Rikolto ook een hartverwarmende campagne. De vrijwilligers die ik in januari tegenkom, staan voor mildheid en gezamenlijkheid. Positieve vibes waar ik graag het jaar mee start” - Krista, eerste deelneemster van Het Grootste Diner.
"Ik wens voor elke boer een plaats aan de tafel. Aan tafel met investeerders, winkeliers, consumenten … Ik wens dat ze de kansen krijgen om hun bedrijf uit te bouwen op een duurzame manier, zonder dat ze hiervoor hun gezinsbudget op het spel moeten zetten. Ik wens dat ze gehoord en betrokken worden. Want daar ligt de kiem van wat wij willen oogsten: Lekker en gezond eten voor iedereen. Nu en straks, voor ons allemaal” - Josephine, medewerker Rikolto.

Hartelijke groet,

Jan Wyckaert

P.S. Jouw steun blijft zeer welkom

  1. Organiseer een etentje voor familie en/of vrienden. Vraag hen om de obligate bloemen en pralines te vervangen door een eenvoudige gift voor Rikolto. Registreren kan op www.hetgrootstediner.be

  2. Maak een gift over op rekening van Rikolto via deze link. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

  3. Heb je een paar uur tijd tijdens het campagneweekend van 10, 11 en 12 januari? Je bent zeer welkom om ons vrijwilligersteam te versterken. Graag een seintje via een eenvoudige reply of via 0498 53 12 63 en wij nemen contact met je op.

Steun deze actie

Wie steunt deze actie?