Rikolto Torhout staat paraat

Rikolto Torhout staat paraat

Tim  Vancouillie
Tim Vancouillie
50,00
1 persoon steunt deze actie.
Deze actie is 118 dagen afgelopen.

Steun samen met ons Rikolto want dat is "Lekker voor mens en planeet"

Al jaren staat Torhout paraat om samen met Rikolto boeren een betere kans te geven. Ook nu weer staan we tijdens het weekend van 10, 11 en 12 januari opgesteld aan verschillende supermarkten in Torhout.

Aperitief op zondag!

Naar jaarlijkse traditie verzamelen we tijdens het tweede weekend van januari op de markt van Torhout. We drinken een glas, en eten een hapje. De toegang is gratis. Iedereen is welkom!

--> Gezellige bar
--> Lekkere en duurzame lunch
--> Veiling voor het goede doel
--> Tombola

Quiz me Quick

Noteer alvast ook 6 maart in jullie agenda, dan Quizzen we!

Club de B te Torhout
Deuren: 19u30
Start Quiz: 20u00
€20, Max. 4 personen per ploeg

VOORAF INSCHRIJVEN (max. 25 teams) via e-mail naar rikoltotorhout@gmail.com, met vermelding van jullie teamnaam en het GSM-nummer van een contactpersoon.

De inschrijving is compleet na overschrijving van €20 op rekening van Rikolto Torhout BE76 9730 4942 7695, met vermelding van de teamnaam in de mededeling!

Met eigen ogen

In oktober reisden Tim en zijn vriendin Sofie af naar Ecuador waar ze het Yachik project van Rikolto - Vredeseilanden bezochten.

“Het is fantastisch om te zien welke impact Rikolto heeft op de levenskwaliteit van de landbouwers”, dixit Tim.

Yachik, is het gemeenschappelijke handelsmerk van enkele kleinschalige boerenorganisaties in het noorden van Ecuador. In deze regio hebben boeren, (of beter gezegd boerinnen) vaak twee jobs om rond te kunnen komen. In vele gevallen is het dus de vrouw die op het veld werkt en in het weekend op de markt staat. We spraken er met twee medewerkers van Rikolto die ons meenamen naar twee boerderijen. De mensen waren er supervriendelijk en gaven ons met hand en tand uitleg hoe ze hun boerderij runnen, waar ze problemen ondervinden en waar Rikolto voor hen hét verschil maakt.

Het gebrek aan afzetmarkten en de beperkte prijs die de boeren ontvangen voor hun producten zijn twee grote problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Dit laatste zullen de boeren in onze streek zeker herkennen. Een groot verschil echter met de boerderijen die we kennen in Vlaanderen is dat groenten en fruit niet in monoculturen gekweekt worden. De oppervlakte waarop men teelt is beperkt en alles gebeurt er 100% ecologisch.

Rikolto biedt via Yachik technische ondersteuning bij het verbeteren, het verwerken, de opslag en transport van eindproducten én de toegang tot nieuwe markten en klanten. Zo worden er bijvoorbeeld trainingen georganiseerd waarbij boeren leren hoe ze de groenten beter en ecologischer kunnen telen. In de hoofdstad Quito werd er vorig jaar gestart met een agro-ecologische markt waar de boeren een correcte prijs ontvangen voor hun producten. Daarnaast zijn er ook Ecuadoraanse restaurants met een goede reputatie die beroep doen op de boerderijen voor hun gevarieerd aanbod agro-ecologische producten.

Momenteel zijn medewerkers van Rikolto samen met de boeren bezig met de ontwikkeling van een nieuw product, namelijk pakketten van gedroogde kruiden en groenten.

Daarom steunen wij Rikolto, meer dan ooit! Jij ook?

Wie steunt deze actie?

Deze actie is 118 dagen afgelopen.