Boekenlijstje 2018

Boekenlijstje 2018

Erik Devogelaere
Erik Devogelaere
375,00
13 mensen steunen deze actie.
Deze actie is 383 dagen afgelopen.

Geld geven voor mijn boekenlijstje 2018

Net een jaar geleden vroeg ik jullie om Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) te steunen via mijn actiepagina. Jullie reacties hebben me heel positief verrast. Mijn boekenlijstje 2017 bracht 470 euro op.
Het voorbije jaar zei iemand soms dat zij/hij boek x of y gelezen had op basis van mijn mini-recensie. Ja, dan is het moeilijk om bescheiden te blijven.
En dus moet ik jullie durven vragen om ook dit jaar Rikolto te steunen.

Het weekend van 11-13 januari ga je ons weer overal tegenkomen.
‘Eten roert de planeet’. Zoeken naar én werken aan oplossingen om de toekomst van ons voedsel te verzekeren, dat is onze missie, onze opdracht, onze passie. Hoe organiseren we de voedselketen, in steden en op het platteland, in Vlaanderen en in de wereld? Hoe doen we dat samen met de boeren, de verwerkers, de retail, de consument? Dat is het grotere boeiende verhaal.

Hoe werkt het boekenlijstje alweer?
De idee is dat ik jullie leestips geef. Op basis van mijn hoogstpersoonlijke, 200% subjectieve, top-10 van 2018. Boeken die niet te moeilijk zijn, fictie, lezen is ontspanning.
Wat moet je daarvoor doen?
Stort 5, 10, 20,… euro en je ziet op de actiepagina meer en meer titels verschijnen. Per 30 euro die jullie steunen zie je een boek uit mijn top-10 verschijnen met een woordje uitleg. We beginnen met nummer 10 (er moet toch een beetje spanning opgebouwd worden).

Alvast heel hartelijk dank om Rikolto te steunen, het is een investering in onze toekomst.
Ten slotte: vanaf een gift van 40 euro in 2019 krijg je 45% terug via je belastingaangifte.

Een tip van de sluier. Heel erg genoten, maar niet in de top-10: Haaienkoorts van Morten Stroksnes (met dank aan collega Tom), Het Meten van de Wereld van Daniel Kehlmann (met dank aan Jan en Wouter), De Verwarde Cavia van Paulien Cornelisse (een grappig tussendoortje over het leven op kantoor), De Kiezers van Jonathan Dee (wat gebeurt er als een rijke man burgervader wordt in een klein dorp), De Heilige Rita van Tommy Wieringa (mooi, maar niet zijn beste).

Gelezen, maar de positieve heisa niet gesnapt wegens veel beter beschikbaar in het genre: De Mensengenezer van Koen Peeters of 1793 van Niklas Natt Och Dag. Bij Noord van Sien Volders had ik voor het eerst het gevoel dat er een jonge generatie (vooral vrouwelijke) schrijvers opstaat waar ik niet goed raad mee weet.

10. Elmet – Fiona Mozley
Als ouder wordende man zit ik vol vooroordelen. Hoe kan zo’n hard en ‘mannelijk’ boek door een jonge vrouw geschreven zijn? Het mooiste is de constante dreiging die je voelt, dit komt niet goed met die vader en zijn twee kinderen die zich in het bos terugtrekken. En spoiler, het komt ook niet goed.

9.A kiss before dying – Ira Levin
Goed voornemen = elk jaar een boek(je) in het Engels lezen. Ira Levin ken je van Rosemary’s Baby (de film met Mia Farrow!). Je hebt zo’n scenario ondertussen al 10 keer gelezen, het verhaal waarin een man zich wil ontdoen van een vrouw, maar hij toch en cours de route een paar foutjes maakt. Maar dit boekje is van 1954. Hoed af als je dit 65 jaar geleden kon verzinnen en zo spannend opschrijven.

8.De Weense sigarenboer – Robert Seethaler
Een ontdekking. Over een jongeman in Wenen in 1937, het Nazisme is dichtbij en Freud is een van de vaste klanten van de tabakswinkel. Weemoedig én optimistisch, las ik ergens, goede samenvatting.

7.Een ware held – Martin Michael Driessen
63 pagina’s. Twee Italiaanse broers op het einde van de Eerste Wereldoorlog gaan geëxecuteerd worden. Een novelle lezen is zo anders dan een dikke roman. Ik ben weer even verzoend.

6.Het enige verhaal – Julian Barnes
Over je eerste grote liefde en hoe belangrijk die voor iedereen is, over alcohol en hoe die veel kapot maakt. In de mooie heldere taal waarin Barnes steeds schrijft. Ik heb ook van Barnes dit jaar de geschiedenis van de wereld in 10.5 hoofstukken herlezen. Dat eerste hoofdstuk waarin hij beschrijft welke dieren mee mochten op de Ark van Noach, heerlijk.

5.Björnstad – Fredrik Backman
Een boek over ijshockey. ‘Boeie’ hoor ik je al zeggen. Ten onrechte. Hoe maak je van een groep jongens in een kleine stad een team dat meer is dan de som van de delen, met zijn prachtige voordelen én de wij-zij gevaren. Maar als je België-Japan saai vond, lees dan een ander boek.

4.De Platenzaak – Rachel Joyce
Een boek over….een platenzaak. ‘En natuurlijk is de stilte aan het begin van een muziekstuk altijd anders dan de stilte aan het slot’. Dat snapt iedereen. Hier en daar een beetje melig, maar veel vooral ontroerend over de liefde voor muziek, over rock & roll en (en ook in) klassieke muziek, en over de liefde tout court. Vol referenties naar liedjes die je zelf ook ooit bijgebleven zijn. Voor mensen ouder dan 30.

3. Wees onzichtbaar – Murat Isik
Leest gemakkelijk, te gemakkelijk zeggen de criticasters die Isik zijn Libris-prijs 2018 niet gunden. Ik heb er voluit van genoten, van dit verhaal over een Turkse jongen in de Bijlmer. Beter dan 10 debatten over al dan niet gelukte integratie van nieuwkomers. Te gemakkelijk? Dan Brown, dat is te gemakkelijk.

2.De Hemel Verslinden – Paolo Giardano
Stapels lagen er in elke Leuvense boekenwinkel tijdens de Kerstdagen. En terecht. Er is iets met die Italiaanse Paolo’s. Vorig jaar was ik wild van 8 Bergen van Paolo Cognetti, en dit jaar van het nieuwe boek van Paolo Giardano. Vriendschap, liefde, zoeken naar een meer rechtvaardige maatschappij, jong zijn, opgroeien, het zit er allemaal in. Ik kijk nooit meer hetzelfde naar onze olijfboom op ons terras. Met veel liefde heb ik hem voor de koude winter ingepakt.

1.Tender Bar- J.R.Moehringer
Bedankt Karen voor de tip. Het autobiografisch verhaal van een jongeman en zijn stamcafé in New York. Gaat over vriendschap, drinken, praten en luisteren. Je hoeft geen stamcafé te hebben (ik heb dat ook niet) om je te laten meenemen in dit verhaal. Er gebeurt niets, maar er gebeurt o zo veel. Boek uit 2005, dat eindigt met een epiloog van 12 bladzijden over wat het effect van 9/11 was op deze wijk.

Wie steunt deze actie?

Deze actie is 383 dagen afgelopen.