Een betere wereld begint bij ons eten!

Een betere wereld begint bij ons eten!

Filip Cuypers
Filip Cuypers
217,00
5 mensen steunen deze actie.

Liefste vrienden, familie,
Beste volgers, fans of donateurs van Rikolto-Vredeseilanden,

We leven in rare tijden. Onze media staan bol van onheilsberichten, tegenstellingen, verharding en onverschilligheid…
En toch…. zijn er vele positieve verhalen van hoop. Ook als het over ons eten gaat, is er veel slecht nieuws te melden. Eten roert de planeet, weet je wel. Veel van de problemen waar we vandaag op onze planeet mee geconfronteerd worden hebben ergens ook te maken met hoe we met ons eten omgaan. Om het zwart wit te zeggen. Hoe we met ons eten omgaan, bepaalt onze toekomst. Wist je dat ca 1/3 van de opwarming van onze planeet een gevolg is van ons eten en hoe we er mee omgaan?
Eten “ontroert“ ook de planeet want er is niets dat mensen zo samenbrengt en verbind als samen eten… In onze cultuur is samen eten meestal rond een tafel. Ik ben dan ook heel fier op het project van de abdijtafels dat we met Rikolto onlangs lanceerden ism de abdij van Averbode.

En ik zie ook veel andere lichtpunten. De vele mensen die zich aansluiten bij plukboerderijen, de populariteit van moestuinen, warenhuizen die naast alle promo’s ook duurzame criteria centraal stellen, een chef-kok die zich inspant om alle kinderen op scholen toegang te geven tot gezonde, duurzame voeding (je gaat nog meer horen van Seppe Nobels!), het vrijwilligerscomité van Geel dat Rikolto-burgers lanceert in een paar Geelse restaurants met lokale, eerlijke en milieuvriendelijke ingredienten, … en natuurlijk 65.000 mensen op de grootste klimaatmars ooit in ons land!

Als ik in 2002 voor de eerste maal naar Senegal reisde met Vredeseilanden, werd ik geconfronteerd met een land waar men bijna vergeten was dat landbouw de primaire sector is en het fundament van een leefbare gemeenschap. Samen met een nefaste landbouwpolitiek in Europa zorgde dit voor schrijnende situaties van honger en grote voedselonzekerheid. Het leerde mij dat toegang tot gezond en betaalbaar eten voor iedereen begint bij aandacht voor ons eten en de mensen die het produceren. Net wat al decennia centraal staat in de aanpak van Vredeseilanden en nu dus Rikolto!

Binnenkort trek ik weer samen met duizenden andere mensen de straten en pleinen op om hier aandacht en steun voor te vragen. Wil jij onze missie steunen met een gift via mijn persoonlijke actie-pagina? En ja, laat hier ook een boodschap achter…. Voor mij… voor onze planeet… voor onze toekomst!

Veel dank voor de steun
Warme groeten
Filip

Steun deze actie

Wie steunt deze actie?